Land:  Italien Distrikt:  Salento, Puglien Kategori:  Hvidvin
Klassifikation:  IGP Druer: Chardonnay Årgang: 2017
Restsukker: Alkohol: 13 % Lagring:  Ståltanke
Flaskestr.:  0,75 l  Producent: Paolo Leo

 

Beskrivelse:

Lille flabet smørtenor, hvis ellers pivfriske næse af grapefrugt og citron ikke kan skjule en diskret tone af mælkefedt. Det harmonerer glimrende med mundens frodige former, som dog får ben at gå på af den spillevende syre, der også er skyld i, at du ganske enkelt er nødt til at revidere dit syn på, hvor friske og læskende vine, der kan produceres på den italienske støvlehæl. Her er beviset på, at Syditalien kan andet og mere end store rødvine. Advarsel: Bællefare!

Anvendelse, behandling og lagring:

Glimrende som aperitif, men måske allerbedst til nye danske kartofler med en pandestegt fladfisk og brunet smør med hvidløg og timian. Smørduften vil mad og vin have til fælles, men vinens friske syre vil rense godt ud for det brunede smør, og helheden vil give plads til de delikate smagsnuancer i fisk og kartofler. Nyd direkte fra køleskabet. Hellere før end siden.

Om producenten

Syd for Brindisi, langt, langt nede i støvlens hæl bager solen ned på Paolo Leos vinstokke. De har vokset der længe som en del af Vinagri Puglia. Først for ti år siden fik de selskab af Paolo, som trådte til med moderne metoder, modningsanalyser og en fornemmelse for markedet, som mange af hans naboer savner. Det erklærede mål er at præsentere de lokale druesorter i moderne forklædning. Paolo Leos ambitioner  er at fremme kvalitet frem for volumen, og det nutidige tilsnit krævede midt i 90’erne en privatisering af foretagendet. I dag tilvirkes 11 cuvéer fra sprødt hvidt til ultrakoncentreret og umiskendeligt syditaliensk rødt.